OM

Vi gillar

att ni älskar att komma tillbaka till vår ljuvliga camping.

  • att vi under högsäsong tillsammans per dygn bara gör av med maximalt så mycket vatten som ett normalhushåll i villa eller lägenhet förbrukar under samma tid.
  •  att de flesta av våra gäster använder miljövänliga diskmedel.
  •  att våra gäster är ena hejare på att sortera sina sopor.

Stenslipning


Fram till början av 30-talet fanns flera skurverk i Djupvik. Där campingen nu finns låg en liten stenindustri med en väderskurkvarn och ett par skurvandringar. Fortfarande finns rester i marken av rundlar, skurlera och slipade stenar som kasserats. I "bergna" bröt man kalksten som slipades slät och fin och sedan såldes. Fartygen ankrade på redden och byns invånare passade på att tjäna en extra slant genom att hjälpa till att skeppa ut stenen i roddbåtar. I Jordhamn finns en skurvandring och en skurkvarn bevarade  http://www.persnas.se/upplevjordhamn.htm.


Bilden ovan visar en mix av dåtid och nutid. Ursprungsbilden är tagen 1920 och har smälts ihop med samma vy från 2013.  1920 fanns inte skogsdungarna, knappt några stora träd alls. Den stora dungen mitt i bilden bestod då av tolv tallar som J.E. Johansson hade planterat.

1920

2013 (lågvatten)

...mer historia

L

Campingen startades i början av 50-talet av Ivar Karlsson. Marken köptes av Ivar runt 40-talet, stenindustrin var nedlagd och skrotstenen och de förfallna byggnadsresterna städades bort. Området var tänkt som odlingslott eller betesmark men eftersom planen mest består av grus var marken svårarbetad.  Från början av 50-talet fick alla rätt till tre veckors betald semester och folk började ge sig ut och tälta. Ivar satte upp ett enkelt dass och man fick tälta på stenplanen. Brunnsvatten fanns. Så småningom reglerades campingverksamheten och Ivar byggde bättre dass och avdelade även en större markbit lite längre upp i byn till camping. En större del av det området såldes så småningom till tomter men på det fält som blev kvar kommer nu varje sommar Cirkus Olympia på besök - en av sommarens viktiga höjdpunkter.